Nieuws
Aanbod
Belgie en Nederland
Zwitserland en Frankrijk
Tarieven
Contact
Inschrijven
Wie zijn wij?
Wat doen wij?
Regelgeving
Documenten
Webquest
Inloggen

Artikels & Pers

 

subsidieregeling voor Antwerpse scholen 2015-2016
openluchtklassen scheppen pedagogische kansen
sneeuwklassen, een onvergetelijke ervaring
waarom op openluchtklas gaan?
op openluchtklas...een positieve keuze
50 jaar openluchtklassen - toespraak mieke van hecke

 

Nieuws & informatie

* Voor verantwoordelijken extra muros activiteiten of directies basisonderwijs worden in schooljaar 2015-2016 twee nascholingsactiviteiten van 1 of 4 dagen ingericht om met (meer) succes een bos-, zee- of sneeuwklas in te richten in uw school. Bijkomende informatie & inschrijven via www.nascholing.be > basisonderwijs > directies > openluchtklassen

* De scholen op het grondgebied van de stad Antwerpen kunnen vanaf 17 augustus 2015 tot 30 september 2015 een tussenkomst voor de meerdaagse uitstappen van schooljaar 2015-2016 van de leerlingen uit de 2de en 3de graad van het lager onderwijs aanvragen via de onderwijsdatabank van de stad.

* De sporthal van BLOSO-centrum Netepark in Herentals wordt in de loop van schooljaar 2015-2016 verbouwd. Voldoende sportaanbod blijft gegarandeerd gedurende de werken.

* De Provincieraad van West-Vlaanderen keurde op 22 december 2014 een nieuw provinciaal reglement goed voor ondersteuning van bezoeken aan 'herinneringsplaatsen in het kader van de Eerste Wereldoorlog' in West-Vlaanderen. West-Vlaamse scholen die een dergelijke site bezoeken tussen 1 februari 2015 en 31 december 2018 kunnen tot 50 % van hun vervoers-, gids-, toegangs- of deelnamekost terugvragen en tot 20 % van de overnachtingskosten in een erkend West-Vlaams jeugdverblijfscentrum, voor een overnachting gekoppeld aan het bezoek. Een overzicht van deze herinneringsplaatsen vinden jullie op de website www.wegwijzerwoi.be . Hoe, waar en wanneer jullie een aanvraag kunnen indienen en onder welke voorwaarden de toekenning gebeurt, wordt uitgelegd op de website van de provincie www.west-vlaanderen.be/genieten/cultuur/Paginas/herinneringsplaatsenwoI.aspx

* In het Zwitserse Leysin hebben de straten sinds kort allemaal een straatnaam gekregen. Zo kan de post sneller bedeeld worden. Dus wanneer je een brief of kaartje voor hotel Fabiola in Leysin op de post doet, voeg er dan ook de straatnaam en het huisnummer aan toe: Avenue Reine Fabiola 23.

* Promotie in Domaine de Massembre: vanaf november 2015 tot 15 maart 2016: één week in comfortformule = één dag Fun Adventure gratis (waarde ca. € 380)

* Onze centrabrochure met de deelnameprijzen voor schooljaar 2015-2016 verscheen in september 2014. Mocht je deze niet ontvangen hebben dan u kan hiervan een exemplaar bij ons bestellen. De nieuwe prijzen vind je ook op deze website. 

* Maximumfactuur voor meerdaagse extra-muros activiteiten: Vanaf schooljaar 2014-2015 mag hiervoor € 410,00 gevraagd worden.

*   Wanneer je interesse hebt voor een 'vredesklas' of een 'bosklas' kan je ons per telefoon of e-mail contacteren. Het Huis Over Grenzen (IJ) in Lommel heeft hiervoor volledig uitgewerkte pakketten voor elke leeftijd (2, 3, 4 of 5 dagen).

* Wil je op safariklas? Dan is de actieve boerderij Den Elshorst op een boogscheut van de Beekse Bergen wellicht de ideale bestemming voor jullie project. Contacteer ons gerust voor meer informatie.

* De sneeuwklasmappen voor de leerlingen werden in oktober naar de deelnemende scholen gestuurd. De bijhorende lerarenbundel, met alle correcties (inclusief genummerde doelen), staat onder de rubriek documenten 'Zwitersland & Frankrijk' op deze website.

*   We werken samen met Het Klokhuis in Gors-Opleeuw voor een Haspengouwklas. Interesse? Contacteer ons.

*  Onze centrabrochure voor het schooljaar 2014-2015 verscheen al in september 2013 met nieuwe openluchtklascentra in Gors-Opleeuw, Oostende, Lommel en Houffalize. U kan hiervan nog steeds een exemplaar bij ons bekomen.

*  Sinds september 2013 hebben we een herdruk uitgebracht van het 'Ideeënboek Openluchtklassen', een bundel boordevol handige tips en concrete pedagogische suggesties om van elke openluchtklas een geslaagd project te maken. Elke deelnemende school krijgt een exemplaar toegestuurd. Je kan tegen betaling bijkomende exemplaren bij ons bestellen.

*   Naast digitale werkblaadjes voor de leerlingen (zie rubriek Documenten) zijn we nu ook gestart met het ontwikkelen van webquests (zie rubriek Webquest).

 

* De boom in: Leren, voelen, proeven van èn in het bos. Er bestaat geen betere manier om kinderen in contact te brengen met het belangrijkste ecosysteem op aarde! Op de website www.deboomin.eu vind je een leertraject voor het lager onderwijs over bomen en bos, in de klas, op school, in eigen buurt en in de wereld.
Kies de graad waarmee je wil werken en stel je eigen pakket samen. Veel plezier!

* Math on the beach: Kinderen warm maken voor wiskunde is niet altijd gemakkelijk. In het spoor van Egyptische landmeters en geïnspireerd door de rijke Angolese zandtekeningentraditie ontwikkelde Greet Van Keymeulen aan de Arteveldehogeschool in Gent daarom een methodiek om met kinderen wiskunde te bedrijven op het strand. De opdrachten kunnen niet alleen worden uitgevoerd op het strand maar ook in een grote zandbak, op een mooi geharkte akker ... kortom overal waar we sporen in het zand kunnen trekken en beschikken over natuurlijke materialen zoals schelpen, steentjes, noten. Hoe alles in zijn werk gaat wordt uitgelegd in een didactische katern en een fotodraaiboek. De didactische katern & het fotodraaiboek ‘Math on the beach’ kan je bestellen op de website lulu.com
 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Taal wijzigen...
Redirecting...